Popularne gruzińskie potrawy to chinkali, szurpa, chaczapuri, lobio, sos tkemali i chkmeruli.To ostatnie to danie z kurczaka i wielu przypraw duszonych w śmietanie. Kanał 24 przygotował przepis na to danie.
Zgodnie z historią, danie powstało samo z siebie.Kucharz o nazwisku Glover postanowił przygotować coś na lunch z tego, co akurat miał pod ręką.Tak powstało danie z kurczaka w kremowym sosie czosnkowym.
Chkmeruli to przepis na danie kuchni gruzińskiej
- Czas: 45 minut.
- Porcje: 4 porcje.
Składniki:
– tuszka kurczaka;
– 30 g zielonej kolendry;
– 6 ząbków czosnku;
– 30 g zielonej pietruszki;
– 500 ml śmietany o zawartości tłuszczu 20-26%;
– 5 g suchej mieszanki chmielu i suneli;
– 200 ml wody;
– sól, mielony czarny pieprz do smaku;
– 1 łyżka.litrów oleju roślinnego.
Przygotowanie:.
- Dokładnie umyj tuszkę kurczaka i osusz papierowym ręcznikiem.Odetnij nadmiar skóry.Pokroić kurczaka na 4 kawałki, ubić każdy kawałek młotkiem i natrzeć solą.Doprawić panierowane kawałki kurczaka pieprzem i posmarować olejem roślinnym.
- Aby przygotować sos, obierz i posiekaj ząbki czosnku i umieść w misce.Drobno posiekaj pietruszkę i kolendrę i dodaj do czosnku.Wlej zieloną śmietanę, sól i pieprz do smaku.
- Dokładnie wymieszaj sos.Dodaj wodę, chmiel i suneli, ponownie wymieszaj do uzyskania gładkości i pozostaw do zaparzenia.
- Umieść kawałki kurczaka na rozgrzanej patelni i smaż z obu stron na średnim ogniu do połowy.
- Przełożyć kurczaka do szklanej lub ceramicznej formy żaroodpornej, polać sosem i wstawić do piekarnika na 20 – 25 minut do pieczenia w temperaturze 190 stopni.
- Podawać danie na gorąco do stołu.
Smacznego!