Znany szef kuchni Alexander Belkovich podzielił się ze swoimi fanami w Telegramie przepisem na pyszną i łatwą w przygotowaniu kremową zapiekankę z pierogami.
Na cztery porcje dania potrzebne będą:
- Pierogi – 1kg.
- cukinia – 1 szt.
- pieczarki – 6 szt.
- pomidor – 2 szt.
- śmietana – 6 łyżek stołowych.
- mleko – 150 ml.
- śmietana 22% – 150 gr.
- ser – 100 gr.
- zioła i sól do smaku.
Wsyp pierogi, pokrojoną cukinię, pieczarki i pomidory do naczynia do zapiekania. Na wierzch wlej śmietanę, mleko, śmietanę i sól, a następnie lekko wstrząśnij, aby upewnić się, że wszystko jest równomiernie rozłożone w formie.
Posypać mieszankę ziołami, przykryć folią i wstawić do piekarnika na 180 stopni. Piec przez 20-25 minut, następnie posypać serem i wstawić do piekarnika na kolejne 5 minut bez folii.
Wcześniej Beljkovic podał przepis na kurczaka chkmeruli.
.