Podpowiemy Ci, jak wybierać grzyby od etapu ścinania ich w lesie do zbioru w domu.W ten sposób produkt będzie nie tylko zdrowy i smaczny, ale także bezpieczny do spożycia.
Jak prawidłowo czyścić borowiki
- Po ścięciu grzybów w lesie, dokładnie sprawdź je pod kątem widocznych uszkodzeń strukturalnych, śladów owadów lub zgnilizny.
- Następnie należy przystąpić do czyszczenia trzonu.Najniższa część powinna być całkowicie usunięta ze względu na duże nagromadzenie brudu.Miejsce cięcia jest badane pod kątem obecności przejść robaków.Jeśli są one w dużych ilościach, grzyb lepiej wyrzucić.
- Kolejnym etapem jest inspekcja dolnej części kapelusza.Należy ją dokładnie oczyścić z igieł, mchu i trawy.
- Grzyby Porcini należy umyć zaraz po przyjeździe do domu.Należy użyć chłodnej bieżącej wody i małego pędzelka.
- Moczenie borowików nie jest konieczne, zaszkodzi jedynie smakowi i strukturze produktu.
- Następnie grzyby są suszone za pomocą ręcznika lub papieru.
Czyszczenie borowików do suszenia
Produkt jest dokładnie czyszczony z brudu za pomocą szczotki.Jest również wycierany szmatką lub wilgotnym ręcznikiem.W żadnym wypadku nie torturuj grzybów, wchłaniają wilgoć jak gąbka.Lepiej jest zbierać grzyby z dala od osiedli i dróg: produkt pochłania szkodliwe substancje.
Zabrania się spożywania grzybów osobom o słabym żołądku i indywidualnej nietolerancji.Nie wolno również podawać ich małym dzieciom.
.