Wariacji przepisów na kapustę 'Pelustka’ jest wiele, ale przedstawimy najprostszy – klasyczny, który każdy lubi.Jednak oczywiście można również eksperymentować, dodając na przykład seler lub marchewkę.
Przepis na kapustę kiszoną 'Pelustki’
Porcje: 8.
Czas: 40 minut + 10 minut czasu przygotowania.
Składniki:.
– 2 kilogramy białej kapusty;
– 350 gramów buraków;
– 60 gramów cukru;
– 60 gramów soli kamiennej;
– 1 litr wody;
– 10 groszków czarnego pieprzu;
– 4 liście laurowe;
– 100 mililitrów 9% octu;
– 5 ząbków czosnku.
Przygotowanie:.
- Najpierw należy przygotować marynatę.Aby to zrobić, wymieszaj sól, cukier i przyprawy w wodzie, a na koniec wlej ocet.Postawić mieszaninę na ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1-2 minuty.Zdejmij marynatę z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
- Następnie obierz buraki.Umyj go i pokrój w małe słupki lub półpierścienie.
- Z kolei kapustę uwolnij z wierzchniej warstwy liści i pokrój w kwadraty lub słupki.
- W czystych słoikach, których nie można sterylizować, układać warstwami najpierw kapustę, potem buraki i obrany i pokrojony na 2 – 4 kawałki czosnek.Powtarzać w ten sposób aż do wierzchu.
- Zawartość słoików napełnić zalewą i odstawić w chłodne miejsce.
- Kapustę 'Pelustka’ można spróbować po 2-3 dniach, ale lepiej poczekać tydzień na pełne ujawnienie smaku.
Smacznego!
.