Home Pyszne przepisy Niedrogo, szybko i apetycznie: jak prawidłowo przygotować kiszoną kapustę 'Pelustka’

Niedrogo, szybko i apetycznie: jak prawidłowo przygotować kiszoną kapustę 'Pelustka’

0

Wariacji przepisów na kapustę 'Pelustka’ jest wiele, ale przedstawimy najprostszy – klasyczny, który każdy lubi.Jednak oczywiście można również eksperymentować, dodając na przykład seler lub marchewkę.

Przepis na kapustę kiszoną 'Pelustki’

Porcje: 8.

Czas: 40 minut + 10 minut czasu przygotowania.

Składniki:.

– 2 kilogramy białej kapusty;
– 350 gramów buraków;
– 60 gramów cukru;
– 60 gramów soli kamiennej;
– 1 litr wody;
– 10 groszków czarnego pieprzu;
– 4 liście laurowe;
– 100 mililitrów 9% octu;
– 5 ząbków czosnku.

Przygotowanie:.

  • Najpierw należy przygotować marynatę.Aby to zrobić, wymieszaj sól, cukier i przyprawy w wodzie, a na koniec wlej ocet.Postawić mieszaninę na ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1-2 minuty.Zdejmij marynatę z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
  • Następnie obierz buraki.Umyj go i pokrój w małe słupki lub półpierścienie.
  • Z kolei kapustę uwolnij z wierzchniej warstwy liści i pokrój w kwadraty lub słupki.
  • W czystych słoikach, których nie można sterylizować, układać warstwami najpierw kapustę, potem buraki i obrany i pokrojony na 2 – 4 kawałki czosnek.Powtarzać w ten sposób aż do wierzchu.
  • Zawartość słoików napełnić zalewą i odstawić w chłodne miejsce.
  • Kapustę 'Pelustka’ można spróbować po 2-3 dniach, ale lepiej poczekać tydzień na pełne ujawnienie smaku.

Smacznego!

.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version