Wielowarstwowa sałatka z tuńczykiem to bardzo proste, ale efektowne danie.Idealna jako przystawka na noworoczny stół.
Przepis na warstwową sałatkę z tuńczyka
- Czas : 30 minut.
- Porcje : 4.
Składniki
– 6 jajek;
– 250 gramów sera (gouda);
– 2 puszki tuńczyka w sosie własnym;
– 200 gramów sałaty lodowej;
– 1 duża czerwona papryka;
– 3 łyżki majonezu;
– 3 łodygi selera naciowego;
– zielona cebula do dekoracji;
– sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:.
- Ugotuj jajka na twardo.
- Następnie ostudź je, obierz ze skorupek i przekrój na pół.
- Za pomocą łyżki oddziel żółtka od białek.Staraj się robić to bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić jajka.
- Używając grubej tarki, zetrzyj białka oddzielnie do osobnej miski.Następnie zetrzyj żółtka.
- Umyj liście sałaty, pokrój na małe kawałki i ułóż je na dnie naczynia tak, aby przykryły całe dno.
- Posyp sałatkę startym białkiem jajka, aby utworzyć kolejną warstwę.Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
- Odsącz tuńczyka i rozgnieć go widelcem, a następnie umieść w naczyniu na białkach jaj.
- Umyj seler i pokrój w półksiężyce.
- Umieść przygotowane kawałki na wierzchu warstwy tuńczyka.
- Za pomocą grubej tarki zetrzyj ser bezpośrednio na warstwę selera.
- Posól i popieprz starte żółtka i umieść kolejną warstwę w naczyniu.
- Dokładnie umyj paprykę i pokrój ją w drobną kostkę.Umieść ją w warstwie żółtek.
- Za pomocą łyżki delikatnie rozprowadź majonez na warstwie papryki. Н.
- i zakończyć wygładzając powstałą warstwę małą łyżeczką, aby wyglądała estetycznie.
- Umyj i drobno posiekaj zieloną cebulę.
- Skropić warstwą majonezu.
- Sałatkę lepiej podawać w przezroczystej misce, aby wszystkie warstwy były widoczne.
.