Home Pyszne przepisy Nie popełniaj tych błędów: jak gotować makaron, aby był idealny

Nie popełniaj tych błędów: jak gotować makaron, aby był idealny

0

Gotowanie makaronu może wydawać się prostym i łatwym zadaniem, ale nieznajomość pewnych szczegółów może prowadzić do epickich konsekwencji.Na przykład fakt, że sposób i czas gotowania makaronu zależy od rodzaju mąki użytej do jego zrobienia, nie jest czymś, co każdy bierze pod uwagę.Czy warto solić wodę, czy można myć wodą gotowe produkty – czytaj w materiale Vkusno 24.

Za mało wody lub soli

Należy pamiętać, że makaron zwiększa swoją objętość podczas gotowania.Dlatego należy wybrać odpowiednie naczynie i ilość wody.Sól pomaga wydobyć smak makaronu i zapobiega jego sklejaniu.Nie dodanie wystarczającej ilości soli do wody podczas gotowania może spowodować, że makaron będzie pozbawiony smaku.

Wspaniałe danie / Photo unsplash.

Masło i inne dodatki

Wciąż popularny jest mit, że dodanie tłuszczu do wody zapobiega sklejaniu się makaronu.W pewnym sensie jest to prawda, ale jeśli gotujesz makaron do podania z sosem, najlepiej go unikać, ponieważ sos może stać się rzadki i tłusty.

Niedostateczne lub nadmierne wymieszanie makaronu z sosem może spowodować nierównomierne wchłanianie smaku lub nawet jego rozpad.

Rozgotowany lub niedogotowany

Często problem kleistego lub rozwarstwionego makaronu jest wynikiem mieszania podczas gotowania.Nie chodzi o to, aby nie mieszać, ale należy wiedzieć, kiedy to robić.Natychmiast po wrzuceniu makaronu do wody należy go zamieszać (najlepiej drewnianą łyżką, co nie wpłynie na strukturę makaronu).Procedurę należy przeprowadzać maksymalnie przez pierwsze pięć minut, powtarzając sukcesywnie co 30-40 sekund.

Gotowanie makaronu na zbyt dużym ogniu lub przez zbyt długi czas może spowodować jego rozgotowanie, zamieniając go w jedną stałą masę.Z drugiej strony, niedogotowany makaron będzie twardy i nieprzyjemny w smaku.

.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version