Doświadczone gospodynie domowe podzieliły się przepisem na szybkie paszteciki z mięsem mielonym.Nie trzeba wyrabiać ciasta i smażyć pasztecików na patelni.
Przygotowuje się je szybko, na bazie cienkiego lavashu i piecze w piekarniku, co jest znacznie zdrowsze niż smażenie na oleju.Placki okazują się miękkie, soczyste i bardzo smaczne.
Potrzebna będzie jedna cienka pita, 300 gramów dowolnego mięsa mielonego, pół cebuli, ząbek czosnku, łyżka kwaśnej śmietany, sól i mielony czarny pieprz do smaku.
Pokrój lawasz na cztery prostokąty.Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, śmietanę, sól i pieprz do mięsa mielonego i wymieszaj.
Weź jeden kawałek pity i posmaruj nieco więcej niż połowę mięsa mielonego, zawiń w trójkąt. Zrób to samo z resztą pity.
Pokrój pitę na cztery części, posmaruj każdą z nich mięsem mielonym i zawiń w trójkąt.
Zdjęcie: Zrzut ekranu z kanału Zen 'Gotowanie z Natalią Kalniną’.
Gotowe placki ułożyć na blasze do pieczenia i posmarować kwaśną śmietaną.Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni – radzi autorka kanału Zen 'Gotowanie z Kalniną Natalią’.
Wcześniej informowano, jak zrobić szybkie chaczapuri z lawaszu.Przygotowanie potrawy zajmie nie więcej niż pięć minut.
.