Do makaronu będą dołączone kiełbaski.Danie będzie smakować jak lasagne, ale jest znacznie łatwiejsze w przygotowaniu.
Zapiekanka z makaronem i kiełbaskami
- Czas : 50 min.
- Porcje : 5.
Składniki :
– 400 gramów makaronu;
– 20 gramów masła;
– 250 gramów boczku;
– 1 cebula;
– 500 gramów kiełbasy;
– 650 gramów koncentratu pomidorowego;
– 3 ząbki czosnku;
– 70 mililitrów śmietany 20%;
– 100 gramów parmezanu;
– 300 gramów mozzarelli;
– sól, mielony czarny pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Posiekaj czosnek i cebulę, pokrój kiełbasę i zetrzyj mozzarellę.
- Rozgrzej olej na dużej patelni i smaż boczek przez około 10 minut.Następnie usuń boczek łyżką cedzakową i przenieś go na talerz.Dodać cebulę i smażyć na tłuszczu z boczku przez 3 minuty.Następnie dodaj kiełbaski i smaż przez 2-3 minuty.
- Gotuj makaron w osolonej wodzie przez 1 – 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu.Dodaj masło i wymieszaj do połączenia.
- Wlej koncentrat pomidorowy i śmietanę na patelnię z kiełbaskami.Gotować na małym ogniu przez 5 do 6 minut.Dodaj trochę parmezanu i mieszaj, aż się rozpuści.Dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem.
- Zachowaj część sosu i odstaw go na bok.Następnie wymieszaj makaron z pozostałym sosem.
- Przełóż połowę makaronu do naczynia do pieczenia, posyp 100 gramami mozzarelli i 30 gramami parmezanu.Umieść pozostały makaron na wierzchu, rozprowadź równomiernie i skrop pozostałym sosem.Ponownie posypać serem.
- Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.Odstawić zapiekankę na około 10 minut przed podaniem.