Home Pyszne przepisy Najważniejsza potrawa w Wigilię: poznaj sekret prawdziwej świątecznej kutyi

Najważniejsza potrawa w Wigilię: poznaj sekret prawdziwej świątecznej kutyi

0

Kutya to tradycyjna potrawa rytualna z gotowanych zbóż.Symbolizuje jedność z ziemią, dlatego częściej używa się zbóż rosnących w naszym regionie – pszenicy, prosa, gryki i tak dalej.

Jak zrobić świąteczną kutyę

  • Czas: 3 godziny.
  • Porcje : 6.

Składniki :
– 1 filiżanka pszenicy;
– 150 gramów suszonych owoców (jabłka, morele, gruszki, śliwki);
– 100 gramów sułtanek;
– 100 gramów maku;
– 100 gramów orzechów włoskich;
– 3 łyżki miodu;
– 2 łyżki cukru.


Kutya to tradycyjna potrawa bożonarodzeniowa / Photo Depositphotos.

Gotowanie :

  1. Pszenicę należy dobrze obrać, opłukać i namoczyć na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Następnie odcedź wodę z pszenicy, wlej nową wodę i gotuj na małym ogniu, aż do całkowitego ugotowania.
  2. Wlej dwa litry wody do rondla i postaw na ogniu.Zbierz suszone owoce i dokładnie opłucz.Po zagotowaniu wody umieść w rondlu i gotuj przez 10-15 minut na małym ogniu.Następnie pozostaw souzvar do zaparzenia na kilka godzin.
  3. W międzyczasie opłucz mak i zalej go stromą wrzącą wodą.Następnie odcedź wodę, ponownie opłucz i ponownie zalej wrzątkiem.Przykryj pokrywką i odstaw na 30 minut.
  4. Odcedź ugotowany na parze mak i utrzyj go w moździerzu z cukrem.Rodzynki sułtańskie opłukać i zalać wrzątkiem na 10-15 minut.Orzechy wysuszyć w piekarniku lub na suchej patelni, następnie obrać z łupinek i posiekać.
  5. Ugotowaną pszenicę przełożyć do miski, dodać mak, ouzvar, rodzynki sułtańskie, orzechy i miód.Wymieszaj wszystkie składniki i podawaj kutya na stole.

.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version