Kutya to tradycyjna potrawa rytualna z gotowanych zbóż.Symbolizuje jedność z ziemią, dlatego częściej używa się zbóż rosnących w naszym regionie – pszenicy, prosa, gryki i tak dalej.
Jak zrobić świąteczną kutyę
- Czas: 3 godziny.
- Porcje : 6.
Składniki :
– 1 filiżanka pszenicy;
– 150 gramów suszonych owoców (jabłka, morele, gruszki, śliwki);
– 100 gramów sułtanek;
– 100 gramów maku;
– 100 gramów orzechów włoskich;
– 3 łyżki miodu;
– 2 łyżki cukru.
Kutya to tradycyjna potrawa bożonarodzeniowa / Photo Depositphotos.
Gotowanie :
- Pszenicę należy dobrze obrać, opłukać i namoczyć na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Następnie odcedź wodę z pszenicy, wlej nową wodę i gotuj na małym ogniu, aż do całkowitego ugotowania.
- Wlej dwa litry wody do rondla i postaw na ogniu.Zbierz suszone owoce i dokładnie opłucz.Po zagotowaniu wody umieść w rondlu i gotuj przez 10-15 minut na małym ogniu.Następnie pozostaw souzvar do zaparzenia na kilka godzin.
- W międzyczasie opłucz mak i zalej go stromą wrzącą wodą.Następnie odcedź wodę, ponownie opłucz i ponownie zalej wrzątkiem.Przykryj pokrywką i odstaw na 30 minut.
- Odcedź ugotowany na parze mak i utrzyj go w moździerzu z cukrem.Rodzynki sułtańskie opłukać i zalać wrzątkiem na 10-15 minut.Orzechy wysuszyć w piekarniku lub na suchej patelni, następnie obrać z łupinek i posiekać.
- Ugotowaną pszenicę przełożyć do miski, dodać mak, ouzvar, rodzynki sułtańskie, orzechy i miód.Wymieszaj wszystkie składniki i podawaj kutya na stole.
.