Home Pyszne przepisy Najsmaczniejsza przystawka, jakiej mogłeś spróbować: gotowanie młodych ziemniaków w śmietanie z czosnkiem

Najsmaczniejsza przystawka, jakiej mogłeś spróbować: gotowanie młodych ziemniaków w śmietanie z czosnkiem

0

Gotuj małe i średnie ziemniaki w całości, a duże ziemniaki pokrój na kilka kawałków w zależności od ich wielkości.

Przepis na młode ziemniaki z czosnkiem

  • Czas: 40 minut.
  • Porcje : 4.

Składniki :
– 1 kg młodych ziemniaków;
– 250 gramów kwaśnej śmietany;
– 50 gramów masła;
– 3 ząbki czosnku;
– pęczek koperku;
– sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Umyć młode ziemniaki i zeskrobać z nich skórkę.Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, posolić i gotować pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości.
  2. Odcedzić ugotowane ziemniaki i lekko je osuszyć, trzymając patelnię bez pokrywki na małym ogniu przez około 30 do 45 sekund.
  3. Roztop masło na patelni, włóż do niego ziemniaki i smaż je na średnim ogniu, aż się zrumienią.
  4. Posiekać koperek i czosnek, połączyć ze śmietaną, lekko posolić i dobrze wymieszać.
  5. Polać ziemniaki sosem śmietanowym, delikatnie wymieszać i dusić na małym ogniu nie dłużej niż 5 minut.

.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version