Gotuj małe i średnie ziemniaki w całości, a duże ziemniaki pokrój na kilka kawałków w zależności od ich wielkości.
Przepis na młode ziemniaki z czosnkiem
- Czas: 40 minut.
- Porcje : 4.
Składniki :
– 1 kg młodych ziemniaków;
– 250 gramów kwaśnej śmietany;
– 50 gramów masła;
– 3 ząbki czosnku;
– pęczek koperku;
– sól do smaku.
Przygotowanie:
- Umyć młode ziemniaki i zeskrobać z nich skórkę.Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, posolić i gotować pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości.
- Odcedzić ugotowane ziemniaki i lekko je osuszyć, trzymając patelnię bez pokrywki na małym ogniu przez około 30 do 45 sekund.
- Roztop masło na patelni, włóż do niego ziemniaki i smaż je na średnim ogniu, aż się zrumienią.
- Posiekać koperek i czosnek, połączyć ze śmietaną, lekko posolić i dobrze wymieszać.
- Polać ziemniaki sosem śmietanowym, delikatnie wymieszać i dusić na małym ogniu nie dłużej niż 5 minut.
.