Strona głównaPyszne przepisyNajlepsze ciasto na wakacje i nie tylko: gotowanie Napoleona według klasycznej receptury

Najlepsze ciasto na wakacje i nie tylko: gotowanie Napoleona według klasycznej receptury

W tym przepisie dowiesz się, jak gotować Napoleona z kremem.Koniecznie spróbuj go ożywić – pokochasz go.

Napoleon z kremem

  • Czas : 2 godziny.
  • Porcje : 8.

Składniki na kruche ciasteczka :
– 200 g masła;
– 200 mililitrów kwaśnej śmietany;
– 550 gramów mąki.

Custard :
– 6 żółtek;
– 250 gramów cukru;
– ćwierć łyżeczki soli;
– 1 łyżeczka cukru waniliowego;
– 375 mililitrów mleka;
– 3 łyżki skrobi;
– 3 łyżki mąki;
– 200 gramów masła.

Przygotowanie:

  1. Wymieszać masło i śmietanę na kruche ciasto.Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj.Gotowe ciasto nie powinno być lepkie.Podzielić na 8 równych porcji, uformować w kulki, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 40 minut.
  2. W międzyczasie w rondlu z grubym dnem oddzielić 6 żółtek i umieścić na małym ogniu.Stopniowo wsypywać cukier, sól i cukier waniliowy, stale mieszając trzepaczką.Dodać 75 mililitrów mleka, mąkę i skrobię.
  3. Stopniowo wlewać resztę mleka, mieszając.Trzymaj mieszaninę na ogniu, aż krem zgęstnieje.Następnie wyłączyć ogień i pozostawić krem do ostygnięcia.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj pierwszy placek.Wyciąć okrąg o średnicy około 19 centymetrów, nakłuć go widelcem w kilku miejscach i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 7 minut.Powtórz czynność ze wszystkimi kulkami ciasta.
  5. Ubij masło za pomocą miksera lub miksera, stopniowo dodając do niego jedną łyżkę bazy budyniowej.
  6. Posmaruj talerz przygotowanym kremem i zacznij układać ciasto warstwa po warstwie, naprzemiennie między ciastkami a kremem.Gotowe ciasto całkowicie przykryć kremem i posypać pokruszonym kruchym ciastem.Pozostaw ciasto do nasiąknięcia na co najmniej 5 godzin.

.

Łukasz Simon
Łukasz Simon
Witaj drogi czytelniku. Dziękuję za odwiedzenie mojej kolumny. Wszystko, co piszę, znalazłem w Internecie i sam wypróbowałem. Mam nadzieję, że Ci się podobało i wrócisz ponownie!
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Am beliebtesten