Grillowane pomidory to nie tylko prosta i smaczna przekąska, ale także prawdziwa uczta dla receptorów.Okazuje się, że pomidory bardzo dobrze smakują na ciepło, a dodatki mogą być dowolne – od warzywnej, pikantnej salsy po krewetki czy ser.
Pieczone pomidory, sól i aromatyczna salsa – ta przekąska jest popularna w Hiszpanii i można ją łatwo odtworzyć w domu.
Przepis na grillowane pomidory
- Czas: 30 minut.
Składniki na salsę:
– Słodka czerwona cebula;
– czosnek;
– ostre papryczki chili;
– Świeża pietruszka i kolendra;
– sok z cytryny lub limonki;
– sól;
– oliwa z oliwek.
Przygotowanie:.
- Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę i wymieszać.
- Wybierz pomidory, które są duże, aromatyczne i słodkie.Można lekko naciąć skórkę na górze.
- Umieść je na dużym ogniu i trzymaj tak, aby skórka pękła i łatwo zeszła.
- Pomidory bez skórki kroję na 4 – 6 kawałków, ale nie kroję blisko szypułki, będzie ona trzymać plasterki razem.
- Dodajemy sól do środka i ponownie kładziemy je na grillu na około 4 minuty, aby rozgrzały się w środku.Jeśli grillujesz pomidory w domu, sugerujemy dodanie odrobiny wędzonej papryki.
- Umieść pomidory na talerzu, dobrze skrop salsą, dodaj smażone krewetki.Można to zrobić bez krewetek.
Smacznego!
.