Przygotowanie kiełbasy lekarskiej jest proste, okazuje się jednorodną konsystencją, delikatną i niesamowicie smaczną.Taką pyszność można dodać do sałatek, przygotować kanapki lub kanapki.
Do podstawowej receptury kiełbasy można dodać pistacje, krowią śmietanę, twarożek.W ten sposób zmieni się również smak w nowy sposób.
Przepis na domową kiełbasę lekarską
- Czas: 2 godziny.
- Porcje: 8 – 10.
Składniki:
– 800 gramów mięsa z kurczaka bez skóry lub tuszki kurczaka;
– 1 marchewka;
– 1 cebula;
– liść laurowy;
– 40 gramów żelatyny;
– sól;
– pieprz czarny mielony;
– sok z buraków.
Przygotowanie:.
- Umieścić wszystkie składniki w garnku: cebulę, marchew, kurczaka i przyprawy, zalać wodą i gotować na umiarkowanym ogniu przez 1,5 godziny.
- Wyjmij kurczaka, gotuj pozostały bulion przez kolejną godzinę.
- Wyjąć kurczaka, dodać przyprawy (pieprz, kolendrę, suszony czosnek, gałkę muszkatołową i odrobinę chili).Dodaj 20 – 30g soku z buraków (dla koloru).
- Wymieszaj 400 gramów bulionu (gorącego) i 40 gramów żelatyny.Dodaj również do kurczaka.
- Ubijaj wszystko mikserem przez 5 – 7 minut.
- Wlać do foremek i wstawić na noc do lodówki.
Smacznego!
.