Home Pyszne przepisy Mrożony pieróg wiśniowy na podwieczorek: zrób go tylko raz, a będziesz chciał...

Mrożony pieróg wiśniowy na podwieczorek: zrób go tylko raz, a będziesz chciał go piec codziennie

0

Zima to czas na przytulną herbatkę.Aby było ono wyjątkowo magiczne, warto przygotować coś pysznego.Ciasto z wiśniami to jedna z najlepszych opcji, o czym możesz się przekonać, korzystając z tego prostego przepisu.

Przepis na kwadraty z wiśniami

  • Czas: 1 godzina + czas pieczenia.
  • Porcje : 4.

Składniki:
– 4 jajka;
– 150 gramów cukru;
– szczypta soli;
– 120 gramów mąki;
– 3 łyżki kakao;
– 3 łyżki skrobi;
– 1 łyżka stołowa zaczynu.
Nadzienie wiśniowe:
– 3 filiżanki wiśni;
– łyżki cukru.
Do kremu:
– 2,5 szklanki cukru śmietankowego;
– 2 szklanki śmietany;
– ½ szklanki cukru.

Przygotowanie:.

  1. Ubij jajka, szczyptę soli i cukier na sztywną pianę.
  2. W misce umieścić 120 g przesianej mąki, kakao, skrobię i zaczyn, wszystko razem wymieszać.
  3. Połącz stopniowo masę jajeczną z suchymi składnikami.
  4. Wlej ciasto czekoladowe do formy o wymiarach 28 na 18.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i umieść w nim blachę do pieczenia.
  6. Czas pieczenia wynosi 30 minut.
  7. Połącz wiśnie z cukrem i doprowadź do wrzenia na ogniu.
  8. Dusić przez około 5 minut.
  9. Odcedź wiśnie przez sito i pokrój gotowe ciasto czekoladowe na 3 części.
  10. Aby przygotować krem, połącz wszystkie składniki i ubijaj do uzyskania bujnej konsystencji.
  11. Ułóż pierwsze ciasto na ładnym naczyniu, polej sokiem z wiśni do nasączenia.Rozprowadź trochę kremu i wygładź go.
  12. Na wierzchu ułożyć wiśnie.
  13. Powtórz to samo z pozostałymi podpłomykami.
  14. Na koniec posmaruj wierzch kremem i włóż ciasto do lodówki (na co najmniej 4 godziny).
  15. W razie potrzeby udekorować startą czekoladą.

.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version