Zima to czas na przytulną herbatkę.Aby było ono wyjątkowo magiczne, warto przygotować coś pysznego.Ciasto z wiśniami to jedna z najlepszych opcji, o czym możesz się przekonać, korzystając z tego prostego przepisu.
Przepis na kwadraty z wiśniami
- Czas: 1 godzina + czas pieczenia.
- Porcje : 4.
Składniki:
– 4 jajka;
– 150 gramów cukru;
– szczypta soli;
– 120 gramów mąki;
– 3 łyżki kakao;
– 3 łyżki skrobi;
– 1 łyżka stołowa zaczynu.
Nadzienie wiśniowe:
– 3 filiżanki wiśni;
– łyżki cukru.
Do kremu:
– 2,5 szklanki cukru śmietankowego;
– 2 szklanki śmietany;
– ½ szklanki cukru.
Przygotowanie:.
- Ubij jajka, szczyptę soli i cukier na sztywną pianę.
- W misce umieścić 120 g przesianej mąki, kakao, skrobię i zaczyn, wszystko razem wymieszać.
- Połącz stopniowo masę jajeczną z suchymi składnikami.
- Wlej ciasto czekoladowe do formy o wymiarach 28 na 18.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i umieść w nim blachę do pieczenia.
- Czas pieczenia wynosi 30 minut.
- Połącz wiśnie z cukrem i doprowadź do wrzenia na ogniu.
- Dusić przez około 5 minut.
- Odcedź wiśnie przez sito i pokrój gotowe ciasto czekoladowe na 3 części.
- Aby przygotować krem, połącz wszystkie składniki i ubijaj do uzyskania bujnej konsystencji.
- Ułóż pierwsze ciasto na ładnym naczyniu, polej sokiem z wiśni do nasączenia.Rozprowadź trochę kremu i wygładź go.
- Na wierzchu ułożyć wiśnie.
- Powtórz to samo z pozostałymi podpłomykami.
- Na koniec posmaruj wierzch kremem i włóż ciasto do lodówki (na co najmniej 4 godziny).
- W razie potrzeby udekorować startą czekoladą.
.