Strona głównaPyszne przepisyMożesz piec codziennie: skorzystaj z tego wypróbowanego i przetestowanego przepisu, aby przygotować...

Możesz piec codziennie: skorzystaj z tego wypróbowanego i przetestowanego przepisu, aby przygotować delikatną Zebrę Mannikin

Jest odpowiedni jesienią i zimą i ma wiele odmian.Jedną z nich jest Zebra, która łączy w sobie kremowe i czekoladowe smaki.

Przepis krok po kroku na Zebra mannikin

Czas: 1 godzina + 5 minut na przygotowanie.

Porcje : 5.

Składniki :
– 250 gramów mąki pszennej;
– 1 filiżanka semoliny;
– 1 szklanka cukru;
– 3 jaja kurze;
– 80 mililitrów oleju słonecznikowego;
– 300 mililitrów kefiru;
– 10 gramów zaczynu do ciasta;
– 4 łyżki stołowe kakao.

Przygotowanie:

  • Połączyć semolinę i kefir, dobrze wymieszać i odstawić na 20-30 minut.
  • Jajka ubić mikserem z cukrem na gęstą pianę.Dodaj cukier waniliowy i szczyptę soli do smaku.
  • Wlej masło do masy i dokładnie wymieszaj.
  • Do semoliny i kefiru dodać 10 gramów zaczynu, wlać masę jajeczną i wymieszać.
  • Dodaj przesianą mąkę i ponownie wymieszaj.Podzielić ciasto na dwie części.Do jednej części dodać kakao i wymieszać.
  • Formę do mannikina wyłóż pergaminem do pieczenia i wysmaruj masłem.
  • Umieść 2 łyżki białego ciasta w kopcu, a następnie taką samą ilość brązowego ciasta.Kontynuuj napełnianie formy w ten sposób, aż ciasto się skończy.W razie potrzeby uformuj bardziej oryginalny wzór za pomocą łyżki.
  • Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut.Gotowość można sprawdzić drewnianym szpikulcem.

Smacznego!

Łukasz Simon
Łukasz Simon
Witaj drogi czytelniku. Dziękuję za odwiedzenie mojej kolumny. Wszystko, co piszę, znalazłem w Internecie i sam wypróbowałem. Mam nadzieję, że Ci się podobało i wrócisz ponownie!
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Am beliebtesten