Strona głównaCiekawyMięso będzie soczyste i miękkie: unikaj 4 błędów podczas gotowania wołowiny

Mięso będzie soczyste i miękkie: unikaj 4 błędów podczas gotowania wołowiny

Nawet z twardego kawałka wołowiny można przyrządzić delikatne, soczyste i pyszne danie.Jednak niektórzy ludzie zaczynają wymyślać koło na nowo i kończą z gumą na talerzu.Winowajcą są powszechne błędy kulinarne.Oto, na co doświadczeni kucharze radzą zwracać uwagę.

Na przykład, nigdy nie należy rozmrażać mięsa na siłę , jeśli znajdowało się ono w zamrażarce.Jeśli zaczniesz je moczyć lub podgrzewać w kuchence mikrofalowej, wołowina stanie się twarda i sucha.Wystarczy z wyprzedzeniem przenieść kawałek mięsa z zamrażarki na dolną półkę lodówki , a do czasu kolacji mięso będzie idealnie przygotowane do każdego kulinarnego arcydzieła.

Nigdy nie siekaj wołowiny zbyt drobno.Nie ugotuje się szybciej ani nie będzie słodsza. Gotować w jednym kawałku , aby zachować soki w środku.Mięso należy dusić na minimalnym ogniu.

Garnek powinien mieć optymalny rozmiar.Nadmiar wody sprawi, że rosół będzie bez smaku, a mięso twarde. Zasada: około 2,5 litra wody na 1 kg wołowiny.

Błędem jest solenie po zakończeniu gotowania.Doświadczeni kucharze dodają sól prawie na początku.Pomaga to zachować soczystość.Sól wiąże cząsteczki wody w mięsie.Zmiękcza również wołowinę i spowalnia zsiadanie się białka.W przypadku gotowania przez 1,5 do 2 godzin sól należy dodać 30 minut po rozpoczęciu gotowania.

.

Łukasz Simon
Łukasz Simon
Witaj drogi czytelniku. Dziękuję za odwiedzenie mojej kolumny. Wszystko, co piszę, znalazłem w Internecie i sam wypróbowałem. Mam nadzieję, że Ci się podobało i wrócisz ponownie!
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Am beliebtesten