Jeśli nie udało Ci się w tym roku spędzić wakacji na słonecznym wybrzeżu Włoch i rozkoszować się tętniącą życiem kuchnią, przygotuj w domu jedną z najpopularniejszych lokalnych przekąsek.Można ją podawać zarówno ze świeżymi pomidorami pokrojonymi w kostkę, jak i suszonymi.
Włosi kupują specjalne bruschettas do tego dania, które są wcześniej moczone w soku pomidorowym, ale można je zastąpić zwykłym ukraińskim chlebem lub suszonym chlebem.
Przepis na letnią przekąskę z pomidorów i anchois
- Czas: 15 minut.
- Porcje: 2.
Składniki:
– 4 bruschetty;
– 1 pomidor lub kilka kawałków suszonych pomidorów;
– anchois;
– ocet balsamiczny;
– suszone oregano.
Przygotowanie:.
- Umyj i obierz świeże pomidory, usuń pestki i pokrój miąższ w drobną kostkę.Jeśli używasz suszonych pomidorów, po prostu pokrój je na losowe kawałki.
- Podobnie posiekaj sardele, choć możesz pozostawić je w postaci całych filetów (jeśli chcesz).
- Wymieszaj pomidory z posiekanymi anchois, dopraw oregano i ułóż na bruschettach lub chlebie.
- Skropić octem balsamicznym i natychmiast podawać.
Smacznego!
.