Home Pyszne przepisy Kurczak na Sylwestra w końcu zostanie zjedzony: najlepszy przepis na porcjowanego kurczaka...

Kurczak na Sylwestra w końcu zostanie zjedzony: najlepszy przepis na porcjowanego kurczaka z winogronami

0

Danie główne w sylwestra z reguły nie jest spożywane.Nic dziwnego – podczas uczty ludzie są tak pełni sałatek i przekąsek, że nie ma wystarczającej ilości energii na duże kawałki kurczaka.Na szczęście istnieje danie z drobiu, które będzie świetną opcją do podania.

Składniki:.

  • Kurczak Cornichon – 2 sztuki.
  • Czerwone winogrona – 500 gramów.
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki stołowe.
  • Cynamon – ¼ łyżeczki.
  • Pomarańcza – 1 sztuka.
  • Musztarda ziarnista -1 łyżeczka.
  • Sól – do smaku.
  • Główka czosnku – 1 sztuka.

Piękno polega na tym, że taki kurczak nie zajmie dużo miejsca w żołądku.

Zdjęcie: pxhere.com.

Jak gotować:.

Przygotuj marynatę do kurczaka: wymieszaj sok z jednego plastra pomarańczy, oliwę z oliwek, musztardę i cynamon w szklanym pojemniku.

Umyj kurczaki i osusz papierowym ręcznikiem.Natrzyj je solą i marynatą i umieść w naczyniu do pieczenia.Nadziać kurczaki plastrami pomarańczy i spiąć wykałaczką.Umieść kiście winogron i główkę czosnku przeciętą w poprzek ptaka.Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 189 stopni i piec przez 40 minut pod folią.Zdjąć folię i dokończyć pieczenie przez kolejne 20 minut, polewając kurczaka sokami, które się wytworzyły.Gdy tylko ptak się zrumieni, wyjąć go z piekarnika i podawać porcjowany.

Wcześniej powiedzieliśmy ci, dlaczego sprytne gospodynie domowe ugniatają paluszki krabowe wałkiem do ciasta.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version