Danie główne w sylwestra z reguły nie jest spożywane.Nic dziwnego – podczas uczty ludzie są tak pełni sałatek i przekąsek, że nie ma wystarczającej ilości energii na duże kawałki kurczaka.Na szczęście istnieje danie z drobiu, które będzie świetną opcją do podania.
Składniki:.
- Kurczak Cornichon – 2 sztuki.
- Czerwone winogrona – 500 gramów.
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki stołowe.
- Cynamon – ¼ łyżeczki.
- Pomarańcza – 1 sztuka.
- Musztarda ziarnista -1 łyżeczka.
- Sól – do smaku.
- Główka czosnku – 1 sztuka.
Piękno polega na tym, że taki kurczak nie zajmie dużo miejsca w żołądku.
Zdjęcie: pxhere.com.
Jak gotować:.
Przygotuj marynatę do kurczaka: wymieszaj sok z jednego plastra pomarańczy, oliwę z oliwek, musztardę i cynamon w szklanym pojemniku.
Umyj kurczaki i osusz papierowym ręcznikiem.Natrzyj je solą i marynatą i umieść w naczyniu do pieczenia.Nadziać kurczaki plastrami pomarańczy i spiąć wykałaczką.Umieść kiście winogron i główkę czosnku przeciętą w poprzek ptaka.Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 189 stopni i piec przez 40 minut pod folią.Zdjąć folię i dokończyć pieczenie przez kolejne 20 minut, polewając kurczaka sokami, które się wytworzyły.Gdy tylko ptak się zrumieni, wyjąć go z piekarnika i podawać porcjowany.
Wcześniej powiedzieliśmy ci, dlaczego sprytne gospodynie domowe ugniatają paluszki krabowe wałkiem do ciasta.