Home Pyszne przepisy Król wielkopostnego stołu: przepis na najsmaczniejszy barszcz z uszkami

Król wielkopostnego stołu: przepis na najsmaczniejszy barszcz z uszkami

0

Sędzia MasterChef Vladimir Yaroslavsky powiedział nam, jak to zrobić.Radzi dodać do pieczeni seler i pasternak, a śmietanę zastąpić jogurtem sojowym.

Kwas buraczany należy przygotować z wyprzedzeniem.Na 3-litrowy słoik potrzeba 5 kawałków dużych buraków.Należy je umyć, pokroić, wsypać do słoika i zalać wodą.

Aby uzyskać pomyślny wynik, można dodać trochę wody z kiszonej kapusty lub ogórków, szczyptę soli, przykryć gazą i przechowywać w ciepłym miejscu przez 7-9 dni.

Barszcz z uszkami – chudy przepis

  • Czas : 1 godzina 30 minut.
  • Porcje : 8.

Składniki na barszcz :
– 2,5 litra bulionu grzybowego;
– 850 gramów pieczonych buraków pokrojonych w plastry;
– 150 gramów marchwi;
– 150 gramów cebuli;
– 100 gramów suszonych śliwek;
– olej słonecznikowy do smaku;
– 600 gramów kwasu buraczanego.

Dla lugów :
– 100 gramów suszonych grzybów;
– 500 gramów grzybów;
– 200 gramów cebuli;
– sól, pieprz, olej słonecznikowy do smaku;
– 300 gramów mąki;
– 150 gramów wrzącej wody.

Przygotowanie:

  1. Namocz grzyby w wodzie, a następnie gotuj je z warzywami przez pół godziny.
  2. Wyjąć grzyby i ostudzić.Odcedź bulion.
  3. Do gotującej się wody dodaj sól i wlej ten roztwór do mąki.Zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut.Do mielonego mięsa wymieszaj wstępnie usmażoną posiekaną cebulę, posiekane grzyby i ugotowane borowiki.Dodaj sól i ziele angielskie do smaku.Z ciasta uformować kółka i przykleić do uszu – rodzaj pierogów z farszem grzybowym.
  4. Nieobrane buraki upiec w folii, pozostawiając je lekko surowe.Po ostygnięciu pokroić w słomki.
  5. Cebulę i marchewkę również pokroić w słomki i podsmażyć na oleju roślinnym.Dodaj buraki, kwas chlebowy i zagotuj.Wlać całą mieszaninę do bulionu grzybowego.
  6. Następnie dodaj posiekane śliwki, suszone oregano, sól i czarny pieprz.Doprowadzić do wrzenia, dodać ugotowane uchowce i podawać z zieloną cebulką.

.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version