Sędzia MasterChef Vladimir Yaroslavsky powiedział nam, jak to zrobić.Radzi dodać do pieczeni seler i pasternak, a śmietanę zastąpić jogurtem sojowym.
Kwas buraczany należy przygotować z wyprzedzeniem.Na 3-litrowy słoik potrzeba 5 kawałków dużych buraków.Należy je umyć, pokroić, wsypać do słoika i zalać wodą.
Aby uzyskać pomyślny wynik, można dodać trochę wody z kiszonej kapusty lub ogórków, szczyptę soli, przykryć gazą i przechowywać w ciepłym miejscu przez 7-9 dni.
Barszcz z uszkami – chudy przepis
- Czas : 1 godzina 30 minut.
- Porcje : 8.
Składniki na barszcz :
– 2,5 litra bulionu grzybowego;
– 850 gramów pieczonych buraków pokrojonych w plastry;
– 150 gramów marchwi;
– 150 gramów cebuli;
– 100 gramów suszonych śliwek;
– olej słonecznikowy do smaku;
– 600 gramów kwasu buraczanego.
Dla lugów :
– 100 gramów suszonych grzybów;
– 500 gramów grzybów;
– 200 gramów cebuli;
– sól, pieprz, olej słonecznikowy do smaku;
– 300 gramów mąki;
– 150 gramów wrzącej wody.
Przygotowanie:
- Namocz grzyby w wodzie, a następnie gotuj je z warzywami przez pół godziny.
- Wyjąć grzyby i ostudzić.Odcedź bulion.
- Do gotującej się wody dodaj sól i wlej ten roztwór do mąki.Zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut.Do mielonego mięsa wymieszaj wstępnie usmażoną posiekaną cebulę, posiekane grzyby i ugotowane borowiki.Dodaj sól i ziele angielskie do smaku.Z ciasta uformować kółka i przykleić do uszu – rodzaj pierogów z farszem grzybowym.
- Nieobrane buraki upiec w folii, pozostawiając je lekko surowe.Po ostygnięciu pokroić w słomki.
- Cebulę i marchewkę również pokroić w słomki i podsmażyć na oleju roślinnym.Dodaj buraki, kwas chlebowy i zagotuj.Wlać całą mieszaninę do bulionu grzybowego.
- Następnie dodaj posiekane śliwki, suszone oregano, sól i czarny pieprz.Doprowadzić do wrzenia, dodać ugotowane uchowce i podawać z zieloną cebulką.
.