Strona głównaPyszne przepisyKorzenny smak europejskich świąt Bożego Narodzenia: wypróbowany i przetestowany przepis na pachnące...

Korzenny smak europejskich świąt Bożego Narodzenia: wypróbowany i przetestowany przepis na pachnące stollen od Lilii Zwiet

Galicyjska gospodyni i blogerka Lilia Zvit podzieliła się sprawdzonym przepisem na świąteczny Stollen z nadzieniem, który widziała w samym Dreźnie.Z podanej listy składników wyjdą 3 stollen o wadze 600 – 700 gramów, więc smakołyków wystarczy dla każdego.

Przepis na Stollen autorstwa Lilii Zwiet

  • Czas: 4 godziny.
  • Porcje : 10.

Składniki do nadzienia :
– 100 gramów moreli;
– 200 gramów sułtanek;
– 100 gramów żurawiny;
– 200 mililitrów brandy;
– skórka z 1 grejpfruta;
– 3 łyżeczki mieszanki przypraw;
– 30 gramów mąki;
– 100 gramów orzechów.

Dla opara :
– 150 mililitrów mleka;
– 1 łyżka cukru;
– 15 gramów drożdży prasowanych lub 5 gramów drożdży suszonych;
– 80 gramów mąki.

Co jest potrzebne do testu :
– 1 jajko;
– 80 gramów cukru;
– 1 torebka cukru waniliowego;
– 0,5 łyżeczki soli;
– 100 gramów kefiru;
– 150 gramów masła 83%;
– 370 gramów mąki.

Farsz :

– 400 gramów przecieru owocowego;
– 40 gramów kaszy manny.

Opcjonalnie :

– 100 gramów masła;
– 200 gramów cukru pudru.


Zakochasz się w tym zdjęciu stollen / Unsplash.

Gotowanie :

  1. Umieść suszone owoce w słoiku i zalej je stromą wrzącą wodą, aby je wypłukać.Odcedź i dodaj startą skórkę z grejpfruta, szczyptę mielonej gałki muszkatołowej, imbiru, cynamonu i rozgniecione nasiona kardamonu.
  2. Napełnij suszone owoce brandy.Można go zastąpić rumem lub innym mocnym alkoholem.Zamknąć i wstrząsnąć zawartością.Pozostaw słoik w lodówce na 24 godziny, a nawet lepiej – na 5 dni.
  3. W dniu przygotowania wlej ciepłe mleko do dużej miski, wsyp 1 łyżkę cukru i zamieszaj.Następnie dodaj drożdże, 80 gramów mąki i ugniataj płynne ciasto jak naleśniki.Pozostaw oparę w ciepłym miejscu na 40 minut.
  4. Roztop masło, dodaj jajka, kefir, cukier, cukier waniliowy i odrobinę soli.Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.Dodaj tę mieszaninę do opara.
  5. Wyrabiać ciasto przez 10 minut, stopniowo dodając mąkę.Następnie odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce.
  6. Lekko posiekaj orzechy i dodaj do ciasta wraz z suszonymi owocami.Zagnieć wszystko i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na kolejną 1 godzinę.
  7. Dodaj semolinę do przecieru owocowego.
  8. Następnie podziel ciasto na 3 części.Rozwałkuj każdy z nich na prostokąt o grubości 2 centymetrów.Uformuj każdy kawałek w stollen, umieszczając jedną trzecią nadzienia w środku.Pozostawić na 20 minut, a następnie piec w temperaturze 160 stopni przez godzinę.
  9. Gdy ciasto jest jeszcze gorące, posmaruj je roztopionym masłem i posyp cukrem pudrem.Zawiń w pergamin i pozostaw do Bożego Narodzenia.

.

Łukasz Simon
Łukasz Simon
Witaj drogi czytelniku. Dziękuję za odwiedzenie mojej kolumny. Wszystko, co piszę, znalazłem w Internecie i sam wypróbowałem. Mam nadzieję, że Ci się podobało i wrócisz ponownie!
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Am beliebtesten