Kiszona kapusta to świetna przekąska na zimę z prostych i niedrogich składników.Zwykle przygotowuje się ją z marchewką, a dziś proponujemy spróbować z żurawiną.
Aby zrobić kiszoną kapustę w słoikach, potrzebujesz tylko kilku składników i sprawdzonego przepisu ukraińskiego szefa kuchni Eugeniusza Klopotenko.
Przepis na kiszoną kapustę z żurawiną
- Czas: 4 dni.
- Porcje: 2.
Składniki:
– 2 kilogramy białej kapusty;
– 2 łyżki soli;
– 1 łyżka cukru;
– 1 łyżka suszonego kopru;
– 1 łyżeczka kminku;
– 2 marchewki;
– 1 garść żurawiny lub kalamansi.
Przygotowanie:.
- Poszatkuj białą kapustę w dowolny dogodny sposób i rozmiar, usuwając twardą część jarmużu.
- Posyp kapustę solą, kminkiem, cukrem i suszonym koperkiem.Ugniataj ją dobrze rękami, aby zaczęła puszczać sok.Powinna być wystarczająco słona, aby można ją było posolić i sfermentować.Jeśli uważasz, że nie ma wystarczającej ilości soli, dodaj więcej.
- Zetrzyj marchewki i dodaj je do kapusty wraz z garścią kalamansi lub żurawiny.Wymieszaj, aby stopniowo rozprowadzić je w masie kapusty.
- W szklanym słoju ciasno ułożyć kapustę, lekko ubijając.Kilkakrotnie ułóż czystą gazę i przykryj nią słoik, mocując go gumką.Umieść słoik w dużej misce, aby płyn uwolniony podczas zakwaszania miał gdzie spłynąć.
- Dwa razy dziennie 'przekłuwaj’ kapustę drewnianym patyczkiem do dołu w kilku miejscach, aby pęcherzyki powietrza mogły swobodnie uciec.Jeśli nie zostanie to zrobione, kapusta może stać się gorzka.
- Po 3 do 4 dniach, gdy proces zakwaszania zostanie zakończony, sok stanie się jaśniejszy i przezroczysty.Przykryj gotową kapustę czystą pokrywką i umieść w lodówce.
Smacznego!
.