Pomimo swojej prostoty, winegret może doskonale ozdobić świąteczny stół.W tym roku możesz spróbować przygotować nie klasyczną sałatkę, ale przyprawę na bazie musztardy, oleju roślinnego i octu winnego.
Vinaigrette z dressingiem: przepis krok po kroku
- Czas: 1 godzina 15 minut.
- Porcje : 4.
Składniki :
– 2 ugotowane ziemniaki;
– 1 duża gotowana marchew;
– 2 gotowane buraki;
– 1 łyżka musztardy amerykańskiej;
– 1 łyżka octu winnego;
– 4 łyżki oliwy z oliwek;
– 250 gramów białej fasoli z puszki;
– 2 łyżeczki mieszanki ziół;
– sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Obierz obrane ugotowane duże marchewki i 2 ziemniaki.Pokrój je w dużą kostkę.
- Obierz i posiekaj również ugotowane buraki.Odcedź płyn z puszki fasoli i wlej go do dużej miski.
- Umieść 1 łyżkę musztardy amerykańskiej w misce i cienkim strumieniem wlej 4 łyżki oliwy z oliwek, mieszając trzepaczką.Dodaj 1 łyżkę octu winnego, szczyptę soli i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Przełóż wszystkie pokrojone warzywa do fasoli i dodaj 2 łyżeczki mieszanki suchych ziół.
- Polej sosem winegret i wymieszaj do połączenia.Posmakuj i w razie potrzeby dodaj sól i pieprz do smaku.
.