Eksperci z Roskachevo ujawnili sekrety doskonałego grzanego wina.Podzielili się nimi na swoim kanale Telegram 'Wine Guide of Russia/Roskachestvo’.
Na progu zimnej pogody eksperci powiedzieli, jak zrobić rozgrzewający napój, który można przygotować z czerwonych, białych i różowych win.Najlepszą odmianą jest Cabernet-Sauvignon.Takie wina jak 'Pinot Noir’ i 'Zweigelt’ nie nadają się do grzanego wina.
Do czerwonego grzanego wina nadają się również 'Saperavi’, 'Krasnostop Zolotovsky’ i 'Tsimlyanskoe Black’.Dla białego – 'Sauvignon Blanc’ lub wino z rosyjskiej odmiany winogron 'Floral’.
Oto jak przygotować idealny napój według ekspertów.
1.Wybierz mocną bazę
Wina o niskiej zawartości alkoholu nie otworzą się w grzanym winie.Optymalny poziom to 12-13% dla białych i różowych, 14% dla czerwonych.
2.Nie zapomnij o przyprawach
Cynamon, czarny pieprz i goździki są dobre dla czerwonego wina.Białe, owoce tropikalne.Wino różowe, czerwone jagody.
3.Weź wino, które jest proste
Smak przedmiotu kolekcjonerskiego może zostać zepsuty: wszystkie półtony, które czynią go wyjątkowym, uciekną z napoju.Lepiej jest wziąć prostą i gęstą bazę.
Wcześniej Roskachestvo powiedział nam, jaki ser jest najbardziej przydatny.