Batat to słodki ziemniak o jasnopomarańczowym kolorze, często używany w potrawach w Ameryce Południowej.Można go smażyć, piec, a nawet gotować.
Bataty można podawać z sezamową pastą tahini, skropione majonezem lub jogurtem greckim i przyprawami.Jest bardzo popularny w kuchni haute cuisine, ponieważ smak tego ziemniaka jest oryginalny – lekko słodki.
Spróbuj przygotować pieczone bataty ze specjalnym majonezem truflowym i ciesz się daniem z rodziną lub przyjaciółmi, oglądając dobry film.
Pieczone bataty z majonezem truflowym
- Czas: 45 minut.
- Porcje: 2.
Składniki:
– 2 bataty;
– Oliwa z oliwek;
– tarty ser Parmigiano Reggiano;
– suszony czosnek;
– wędzona papryka;
– skrobia kukurydziana;
– sól;
– mielony czarny pieprz;
– tymianek.
Dla majonezu truflowego:
– Oliwa z oliwek i majonez truflowy;
– 2 jajka;
– Przyprawa z białego octu winnego;
– musztarda;
– olej słonecznikowy;
– sok z cytryny;
– sól;
– pieprz czarny mielony.
Przygotowanie:.
- Bataty obrać i pokroić w słupki o grubości około 1 centymetra.Skrop oliwą i posyp przyprawami.
- Przełóż wszystko do piekarnika i piecz w temperaturze 220 stopni przez około 15 – 20 minut.
- Pod koniec pieczenia posypać parmezanem.
- Aby przygotować sos, wymieszaj w blenderze żółtka, musztardę, przyprawę do octu winnego, oliwę truflową, sól i pieprz.
- Ubij wszystko razem, stopniowo wlewając olej słonecznikowy cienkim strumieniem.Na koniec dodaj sok z cytryny.
- Podczas serwowania przelej majonez na osobny talerz.
Smacznego!
.