Super finalistka MasterChef Olga Ryabenko opowiada, jak przygotować mięso, które po prostu rozpływa się w ustach.Specjalny sos zapewni maksymalną przyjemność.
Przepis na duszoną wołowinę
- Czas : 3 godziny i 30 minut.
- Porcje : 6.
Składniki :
– 1,5 kilograma wołowiny (kołnierz lub łopatka);
– 300 gramów marchwi;
– 200 gramów cebuli;
– 200 gramów łodyg selera;
– 40 gramów mąki;
– 60 gramów masła;
– 3 ząbki czosnku;
– 750 mililitrów czerwonego wytrawnego wina;
– 850 mililitrów bulionu wołowego;
– 250 gramów boczku;
– 200 gramów grzybów;
– masło, cukier, sól, pieprz, pietruszka do smaku.
Przygotowanie:
- Pokrój wołowinę na kawałki o wymiarach 5 na 5 centymetrów.Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor i przełożyć do innego naczynia.
- Posiekaj cebulę, marchew, seler i boczek.Umieść w tym samym miejscu, w którym smażyłeś mięso i gotuj przez 5 minut.
- Umieść wołowinę na wierzchu, sól, pieprz i dodaj mąkę.Wszystko dobrze wymieszaj.
- Następnie wlej wino i bulion.Dodaj przyprawy i czosnek.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 3 godziny lub 160 stopni na 4 godziny.
- W międzyczasie glazurować marchew i grzyby: włożyć pokrojone warzywa do rondla i dodać 40 gramów oleju, pół łyżeczki soli, 1 łyżkę cukru, 150 mililitrów wody i gotować przez 10-15 minut.
- Wyjąć mięso z patelni.Przecedzić sos przez sito i gotować na dużym ogniu, aż zgęstnieje.Zdjąć z ognia i dodać 20 g masła.Wołowinę podawać z glazurowanymi warzywami i natką pietruszki.
.