Strona głównaWłasnymi rękamiJak jeszcze doświadczone hostessy używają cebuli: 6 niezbędnych sposobów dla domu i...

Jak jeszcze doświadczone hostessy używają cebuli: 6 niezbędnych sposobów dla domu i gospodarstwa domowego

Cebula – jedno z najpopularniejszych warzyw, szeroko stosowane w kuchni.Jednak oprócz nadawania potrawom pikantnego i niepowtarzalnego smaku, produkt ten ma wiele dodatkowych przydatnych właściwości.

Przygotowaliśmy wybór 6 ciekawych i nietypowych zastosowań cebuli, o których prawdopodobnie nie wiedziałeś.Od pielęgnacji włosów po czyszczenie przyborów kuchennych, te lifehacki pomogą ci w różnego rodzaju pracach domowych – od pielęgnacji włosów po czyszczenie przyborów kuchennych.

Po pierwsze, sok z cebuli jest skutecznym domowym środkiem w walce z wypadaniem włosów i przyspieszającym ich wzrost.Dzieje się tak, ponieważ cebula zawiera siarkę, która stymuluje produkcję kolagenu w tkankach i przywraca strukturę włosów.

Po drugie, ze względu na ostry zapach, cebula odstrasza owady.Dlatego, aby chronić się przed ukąszeniami komarów i komarów , można natrzeć cebulą odsłoniętą skórę.A w przypadku istniejących ukąszeń, sok z cebuli złagodzi swędzenie i ból.

Po trzecie, cebula jest bardzo przydatna do czyszczenia i odnawiania starych zardzewiałych noży.Wystarczy potrzeć cebulą miejsca dotknięte rdzą – siarka wejdzie w reakcję z jonami żelaza, powodując zniszczenie rdzy.

Po czwarte, nie wyrzucaj łusek cebuli po oczyszczeniu – można je wykorzystać do dodania dodatkowego smaku i korzyści do potraw.Wystarczy namoczyć łuski w wodzie i dodać tę wodę podczas gotowania zup – sprawi, że będą bardziej aromatyczne.Przeczytaj więcej na ten temat w naszym materiale w bloku linków poniżej.

Po piąte, mieszanka soku z cebuli i wody jest doskonała do czyszczenia różnych metalowych przedmiotów i przyborów.Przetarcie ich tym roztworem sprawi, że będą błyszczeć i pozbędą się brudu.

Po szóste, ciepła herbata cebulowa jest doskonałym środkiem ludowym na ból i ból gardła.Do jej przygotowania wystarczy zalać łuski cebuli wrzątkiem i zaparzać przez chwilę.

Łukasz Simon
Łukasz Simon
Witaj drogi czytelniku. Dziękuję za odwiedzenie mojej kolumny. Wszystko, co piszę, znalazłem w Internecie i sam wypróbowałem. Mam nadzieję, że Ci się podobało i wrócisz ponownie!
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Am beliebtesten