Strona głównaPyszne przepisyGoście będą oblizywać palce: kanapki z awokado - sekret tkwi w specjalnym...

Goście będą oblizywać palce: kanapki z awokado – sekret tkwi w specjalnym sosie

Ta przekąska nie tylko zachwyca estetyką i smakiem, ale jest też łatwa w przygotowaniu.Małe grzanki z bagietki posmarowane pastą z awokado i łososiem potrafią stworzyć niesamowicie przytulną atmosferę.

Przepis na kanapki z awokado

  • Czas: 20 minut.
  • Porcje: 2.

Składniki:
– Połowa długiej bagietki;
– 100 gramów łososia (wędzonego lub lekko solonego według upodobań);
– 1 awokado;
– 1 ząbek czosnku;
– 2 łyżeczki soku z cytryny;
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek;
– koperek do smaku;
– 2 łyżki majonezu;
– 1 łyżka stołowa podwójnej śmietany;
– sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:.

  1. Pokrój bagietkę po przekątnej na cienkie kromki i lekko podpiecz w tosterze, piekarniku lub na patelni.
  2. Obierz czosnek i przekrój go na pół.Połową czosnku natrzeć grzanki.Resztę przeciśnij przez praskę.
  3. Przekrój awokado wzdłuż, usuń pestkę, a następnie łyżką wydrąż miąższ.
  4. Pokrój w kostkę, dodaj połowę wyciśniętego czosnku, sok z cytryny, oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem.
  5. Miąższ wymieszać i częściowo rozgnieść widelcem.
  6. Rozsmarować pastę z awokado na toście.
  7. Dodać kawałki łososia, skropić sokiem z cytryny i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  8. Sos: majonez wymieszać ze śmietaną, łyżeczką soku z cytryny, pozostałym czosnkiem, solą, pieprzem i koperkiem do smaku.
  9. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
  10. Polać sosem grzanki i udekorować koperkiem.

.

Łukasz Simon
Łukasz Simon
Witaj drogi czytelniku. Dziękuję za odwiedzenie mojej kolumny. Wszystko, co piszę, znalazłem w Internecie i sam wypróbowałem. Mam nadzieję, że Ci się podobało i wrócisz ponownie!
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Am beliebtesten