Kurczak to idealny składnik jesiennych dań.Jest ceniony nie tylko za ogromną ilość składników odżywczych (mięso z kurczaka zawiera cynk, żelazo, fosfor, witaminy z grupy B), ale także za delikatny smak, który przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.Ponadto kurczak doskonale uzupełnia każde danie z sezonowych warzyw, takich jak dynia.
Wybraliśmy 3 pyszne dania, które napełnią Cię energią i rozgrzeją w zimnych porach roku.
Ciepła sałatka z dynią i kurczakiem
Ciepła sałatka z dynią i kurczakiem / Shutterstock fot.
Składniki:.
– 200 gramów paski fileta z kurczaka od Nasha Ryaba TM;
– 200 gramów obranej dyni;
– 5 ząbków czosnku;
– ½ cytryny;
– 1 pęczek szpinaku;
– 1 łyżka masła;
– 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich;
– 1 łyżeczka octu jabłkowego;
– 1 łyżeczka musztardy;
– sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie:
- Paski kurczaka przełożyć do miski, posolić, popieprzyć i dodać 2 ząbki mielonego czosnku.
- Dynię pokroić na małe plasterki, przełożyć do osobnej miski, dodać 3 posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz i ocet jabłkowy.Wszystko delikatnie wymieszać.
- Rozgrzej piekarnik do +190 stopni.
- Zawiń paski kurczaka i pokrojoną dynię w folię, umieść na blasze do pieczenia, włóż do piekarnika i piecz przez około 25 minut.
- W międzyczasie wymieszaj w misce musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz.Dodaj olej i dokładnie wymieszaj.
- Na talerzu ułożyć liście szpinaku, pieczoną dynię i kurczaka.Polać sosem i posypać orzechami włoskimi.
- Pyszna i zdrowa sałatka jest gotowa.
Bon appetit!
Lasagne z dynią i kurczakiem
Lasagne z dynią i kurczakiem / Shutterstock fot.
Składniki:.
– 500 gramów mięsa mielonego z kurczaka 'Juicy’ z TM 'Nasha Ryaba’ ;
– 400 gramów obranej dyni;
– 8 płatów lasagne;
– 250 mililitrów przecieru pomidorowego lub pomidorów w soku własnym;
– 200 gramów startego sera mozzarella;
– 2 łyżki oleju roślinnego;
– 50 gramów masła;
– 70 mililitrów śmietany o zawartości tłuszczu 10%;
– 1 średnia cebula;
– 2 ząbki czosnku;
– zioła do dekoracji;
– sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie:
- Umieścić mięso mielone z kurczaka w misce, posolić i popieprzyć.
- Wlej olej na patelnię rozgrzaną na średnim ogniu, włóż do niej mielone mięso i smaż, aż będzie ugotowane przez 7-10 minut.
- Następnie pokrój dynię i posiekaj cebulę.
- Roztop masło na patelni rozgrzanej na średnim ogniu, wlej posiekaną cebulę, czosnek, plastry dyni i zmniejszając ogień, duś do połowy.
- Następnie dodać na patelnię posiekany czosnek, wlać śmietanę, sól, pieprz i dusić, aż dynia stanie się miękka.
- Zdejmij patelnię z ognia i rozgnieć danie widelcem na puree z małymi kawałkami dyni.
- Pomidory obieramy ze skórki i ubijamy blenderem.Alternatywnie można użyć przecieru pomidorowego.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Formę do pieczenia wysmarować olejem, na dnie ułożyć 2 płaty lasagne.
- Rozłóż jedną trzecią ugotowanego mięsa mielonego z kurczaka, dyni i przecieru pomidorowego na płatach.Przykryj wierzch kolejnymi 2 płatami lasagne.Powtórz ten krok trzy razy.
- Posyp górne płaty startym serem mozzarella, włóż do piekarnika i piecz przez około 30 minut.Wyjąć lasagne z piekarnika, posypać ziołami i podawać.
Smacznego!
Zupa dyniowa z grzybami i kurczakiem
Zupa dyniowa z pieczarkami i kurczakiem / Shutterstock fot.
Składniki:.
– 500 gramów posiekanego fileta z TM 'Nasha Ryaba’ ;
– 1 ½ kilograma obranej dyni;
– 3 – 4 ząbki czosnku;
– kilka gałązek rozmarynu;
– kilka łyżek oliwy z oliwek;
– 1 żarówka;
– Szczypta gałki muszkatołowej;
– 50 gramów startego parmezanu;
– 800 mililitrów wywaru z kurczaka;
– 100 mililitrów podwójnej śmietany;
– 50 gramów masła;
– 300 gramów ulubionych grzybów;
– sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie:
- Obraną dynię pokroić na duże kawałki, włożyć do osobnej miski, posolić, popieprzyć, dodać łyżkę oliwy, posiekany czosnek, rozmaryn i dokładnie wymieszać.
- Następnie umieścić filety z kurczaka w osobnej misce, posolić i popieprzyć.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
- Umieść dynię na wyłożonej folią blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika.Piec aż będzie gotowa przez około godzinę.Ważne jest, aby dynia zmiękła.Po tym czasie wyjmij danie i pozwól mu ostygnąć.
- Ugotowaną dynię przełożyć do miski i delikatnie rozgnieść widelcem.
- Na patelnię rozgrzaną na średnim ogniu wlać łyżkę oleju, wsypać posiekaną cebulę i smażyć przez około 3 minuty.Następnie dodać gałkę muszkatołową, sól, pieprz i dusić przez kolejne 2 minuty.
- Umieść puree z dyni, parmezan i wywar z kurczaka w garnku.Gotuj zupę przez około 12 minut, a następnie dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
- W międzyczasie wlej odrobinę oleju na patelnię rozgrzaną na średnim ogniu, umieść filety i smaż, aż będą ugotowane, około 7-10 minut.Zdjąć z ognia i przełożyć do osobnej miski.
- Teraz przygotujmy grzyby.
- Wlej łyżkę oleju na rozgrzaną patelnię, dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby i smaż na dużym ogniu, aż płyn odparuje.Następnie dodaj do pieczarek kawałek masła, sól, pieprz i dobrze wymieszaj.Zdjąć z ognia i ostudzić.
- Zmiksować zupę blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.Przed podaniem posypać kawałkami kurczaka i smażonymi pieczarkami.
Smacznego!
Produkty kanału TM 'Nasha Ryaba’ / Photo 24.