Rosja ograniczyła dostawy bananów z Ekwadoru i teraz owoce te będą dostarczane z Indii.Pierwsze partie produktu zostały już zaimportowane.
Biolog Irina Lyalina powiedziała, czy istnieją różnice między ekwadorskimi i indyjskimi bananami.
Zauważyła, że smak i właściwości odżywcze bananów zależą nie tyle od odmiany, co od klimatu, składu gleby i nawadniania.Brak wilgoci negatywnie wpływa na jakość i wielkość owoców, podczas gdy nadmiar wody może osłabić smak i zmniejszyć właściwości odżywcze.
Banany z Ekwadoru są uważane za słodsze i bardziej aromatyczne ze względu na optymalne warunki uprawy: ciepły i wilgotny klimat tropikalny oraz żyzną glebę bogatą w minerały.
Ponadto banany w tym kraju są produkowane na małych farmach przy użyciu zrównoważonych metod uprawy.
Klimat Ekwadoru jest idealny do uprawy słodkich i aromatycznych bananów.
Zdjęcie: David Diaz/dpa/Global Look Press.
Jednak, jak zauważa ekspert, banany, które są dobrym źródłem witamin B6 i C, potasu i błonnika pokarmowego, mogą stracić swoje korzystne właściwości, jeśli są transportowane nieprawidłowo i zbyt długo, pisze dr Peter.
Wcześniej informowano, że oprócz Indii, Wietnam będzie również w stanie dostarczać banany do Rosji.