Najsmaczniejsza smażona ryba okazuje się, jeśli gospodyni zdołała stworzyć na niej złotą chrupiącą skórkę.Ale nie zawsze tak jest – czasami smażona ryba jest frustrująco nieudana.
Aby ryba była naprawdę apetyczna, spróbuj użyć nie tylko soli, ale także cukru.Jeśli posypiesz nim kawałki ryby przed wysłaniem ich na patelnię, na pewno uzyskają chrupiącą złotą skórkę.Ponadto ryba zyska jaśniejszy i bogatszy smak – pojawi się w niej subtelna słodycz, która doda nowych niuansów.
Może to zabrzmieć dziwnie, ale cukier zdecydowanie poprawi smak ryby.
Zdjęcie: jcomp /Freepik.com.
Po prostu nie przesadzaj z dodawaniem cukru: wystarczy rozprowadzić jedną szczyptę na czterech lub pięciu kawałkach ryby.Ale nie posypuj solą: lepiej wymieszać ją z mąką, wtedy będziesz miał dodatkową szansę na uzyskanie zaskakująco brązowej skórki.
Dodatkowym atutem będzie zwiększona soczystość gotowego dania – to również zasługa soli zmieszanej z mąką.
A tutaj możesz dowiedzieć się, jak zrobić smaczne kotlety rybne, dodając tajne składniki do mięsa mielonego.