Talerze serów to danie restauracyjne, wykwintne przystawki zawsze wyglądają nieskazitelnie i apetycznie.
Może się wydawać, że talerz serów to zwykły kawałek kilku rodzajów sera, rozłożony na talerzu i udekorowany gałązką koperku.W rzeczywistości jest on wykonany zgodnie z pewnymi zasadami.A jego głównym celem jest smakowanie przysmaków i tworzenie zrównoważonego smaku.
Może być używany jako przystawka lub jako danie główne.We Francji stał się czymś w rodzaju deseru podawanego pod koniec posiłku.Jest również często przygotowywany na przyjęcia i bankiety.Nikt jednak nie zabrania przygotowania pysznego zestawu ulubionych przysmaków wyłącznie dla siebie.
Portal informacyjny 'Belnovosti’ zapoznał początkujących degustatorów sera z podstawowymi zasadami komponowania talerza serowego.
Danie jest ułożone na okrągłym lub prostokątnym talerzu – plateau.Również dla początkujących wygodne będą talerze z wgłębieniami na różne produkty i sosy – menażerie.
Tradycyjne układanie serów odbywa się w kole, zgodnie z ruchem wskazówek zegara.Należy przejść od neutralnych i dyskretnych odmian do najbardziej pikantnych, ostrych i dojrzałych.Każdy taki smak przeplatany jest owocami, orzechami i warzywami.
W sumie używa się 3 lub 5 różnych rodzajów sera.Prawdziwi koneserzy radzą wybrać dokładnie nieparzystą ich liczbę.
Najpierw musisz zdecydować się na główną odmianę, która podyktuje cały smak przyszłego talerza serowego.Miękkie i półtwarde rodzaje o neutralnym smaku – kozie lub krowie mleko – są zwykle traktowane jako podstawa.W rzeczywistości może to być dowolny rodzaj produktu, który lubisz najbardziej.Podstawowy ser jest już uzupełniony dodatkowymi serami.Można łączyć produkty twarde, półtwarde, miękkie i solankowe.Można też uzupełniać je na przykład odmianą z niebieską pleśnią lub ostrymi i pikantnymi plasterkami sera koziego.Powinny się one wzajemnie przenikać i uzupełniać pod względem intensywności smaku i konsystencji.Przykład prostego połączenia smakowego: ser kozi, brie, Roquefort, gorgonzola i mozzarella.Producenci serów mają słynne powiedzenie: 'Coś starego, coś nowego, coś funky i coś niebieskiego’.Jest to świetna zasada, która pomoże początkującym w przygotowaniu talerza serów.
.