Ten wariant zimowej konserwy z cukinii i marchwi stanie się ulubionym wśród Twoich przepisów.Jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale także bardzo smaczny.
Podawaj cukinię po koreańsku z dodatkami mięsnymi, rybnymi lub ziemniaczanymi.Kasza gryczana i makaron również będą dobrze smakować.
Przepis na cukinię po koreańsku
- Czas: 2 godziny.
- Porcje: 4.
Składniki:
– 3 kilogramy cukinii;
– 1,5 kilograma marchwi;
– 1,5 kilograma cebuli;
– 3 łyżki soli;
– 750 gramów oleju słonecznikowego (rafinowanego);
– 150 gramów 9% octu;
– 60 gramów mielonej kolendry;
– 300 gramów cukru;
– 3 łyżeczki ostrej mielonej papryki;
– 3 główki czosnku.
Przygotowanie:.
- Obierz marchewki i zetrzyj je w słomki na specjalnej tarce.Umieścić w osobnej misce.
- Cukinie również zetrzeć na plasterki i umieścić w osobnej misce.Obierz cebulę i pokrój ją na kawałki.
Przygotowanie zimowej konserwy / Zdjęcie Klopotenko.
- Na najgłębszej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.Najpierw dodaj cebulę i smaż, aż stanie się miękka, od czasu do czasu mieszając.Następnie dodaj marchewkę i duś przez kolejne 3 minuty, mieszając.Na koniec dodaj cukinię i duś przez kolejne 3 minuty.
Przygotowanie zimowej konserwy / Zdjęcie Klopotenko.
- Dodać cukier, ocet, wyciśnięty czosnek, kolendrę i ostrą mieloną paprykę.Dobrze dopraw solą i wymieszaj.Dusić potrawę przez 10 minut.
Przygotowanie do zimowej konserwacji / Zdjęcie Klopotenko.
- Gorącą mieszankę warzywną przełożyć do wysterylizowanych słoików.Zamknąć sterylnymi pokrywkami i odwrócić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!
.