Kanał 24 przygotował przepis na deruny z cukinii, na które z pewnością będziesz mieć coraz większą ochotę.Można je podawać z kwaśną śmietaną, sosem zadziki lub po prostu jeść na lekko.
To, co odróżnia te cukinie od tradycyjnych, to ich delikatny smak, mają też mniej kalorii i nie trzeba ich długo smażyć.
Przepis na derunes z cukinii
- Czas: 40 minut.
- Porcje: 2.
Składniki:
– 2 cukinie;
– 2 jaja kurze;
– filiżanka mąki;
– 1 łyżeczka soli;
– mielony czarny pieprz;
– olej do smażenia;
– cebula lub zielona cebulka;
– koperek (opcjonalnie).
Przygotowanie:.
- Cukinię obrać ze skórki, zetrzeć na tarce i posypać solą.Odstaw na kilka minut, aby puściła sok.Wyciśnij nadmiar płynu rękami.
- Cebulę i koperek posiekać i dodać do cukinii.Wbić jajka, wsypać mąkę i przyprawy.Wszystko wymieszać na jednolitą masę.
- Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym i smaż derunes na złoty kolor z każdej strony.
- Podawać z ulubioną kwaśną śmietaną.
Smacznego!
.