Strona głównaPyszne przepisyChata klasztorna: przygotowanie ciasta, które po prostu rozpływa się w ustach

Chata klasztorna: przygotowanie ciasta, które po prostu rozpływa się w ustach

Połączenie kwaśnej śmietany i wiśni jest fantastyczne.Ponadto ciasto to ma niezwykły wygląd.

Ciasto klasztorne

  • Czas : 1 godzina i 20 minut.
  • Porcje : 10.

Składniki :
– 200 gramów masła;
– 200 gramów kwaśnej śmietany 15 – 25%;
– 1 łyżeczka soli;
– 25 gramów cukru;
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
– 6 gramów zaczynu;
– 400 gramów mąki.

Nadzienie:
– 600 g wiśni bez pestek;
– 150 gramów cukru;
– 40 gramów skrobi.

Śmietana :
– 300 gramów 25% kwaśnej śmietany;
– 300 mililitrów śmietany;
– 150 gramów cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. Połączyć suche składniki z wyjątkiem cukru.Wcieraj masło bezpośrednio w mąkę.
  2. Dodać cukier do śmietany, wymieszać i połączyć z masłem i mąką.Szybko zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na 30 minut.
  3. W międzyczasie dodaj cukier do wiśni.Umieścić na średnim ogniu.Gdy wiśnie się rozpuszczą, wlej sok z wiśni do skrobi, wymieszaj i dodaj do wiśni.Gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje.Następnie ostudzić i przykryć folią spożywczą.
  4. Podzielić ciasto na 3 części.Każdą z nich dobrze rozwałkować i pokroić na paski o szerokości 8 cm, które również należy rozwałkować.
  5. Umieść nadzienie na każdym z nich, uszczelnij krawędzie i umieść na blasze do pieczenia szwem do dołu.Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-22 minuty.
  6. Ubij wszystkie składniki kremu na sztywno.Złóż ciasto w kształt domku i wstaw do lodówki na noc, aby się ustabilizowało.

.

Łukasz Simon
Łukasz Simon
Witaj drogi czytelniku. Dziękuję za odwiedzenie mojej kolumny. Wszystko, co piszę, znalazłem w Internecie i sam wypróbowałem. Mam nadzieję, że Ci się podobało i wrócisz ponownie!
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Am beliebtesten