Home Pyszne przepisy Bułgarska sałatka 'Rainbow’: przygotowanie przepysznej przystawki z dwóch rodzajów kapusty

Bułgarska sałatka 'Rainbow’: przygotowanie przepysznej przystawki z dwóch rodzajów kapusty

0

Kuchnia bułgarska charakteryzuje się równowagą różnych smaków w jednym daniu.Dlatego kucharze słodzą swoje sałatki.

Tęczowa sałatka

  • Czas: 10 minut.
  • Porcje: 4.

Składniki:
– Ćwiartka białej kapusty;
– ćwierć czerwonej kapusty;
– 1 żółta papryka;
– 2 czerwone papryki;
– 2 marchewki;
– pęczek zielonej cebuli;
– pęczek kolendry.

Dressing :
– 1 łyżka stołowa ziry;
– Pół łyżeczki soli;
– ćwierć łyżeczki mielonego czarnego pieprzu;
– 2 łyżki soku z limonki;
– 1 łyżka miodu;
– 2 łyżki octu winnego;
– 60 mililitrów oliwy z oliwek Extra Virgin.

Przygotowanie:

  1. Umyj wszystkie warzywa.Wydrąż papryki i obierz marchewki.Poszatkować kapustę, posiekać zieloną cebulę i kolendrę, a paprykę pokroić w cienkie plasterki.Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
  2. Umieść wszystkie warzywa w misce i wymieszaj.
  3. Upraż zirę na suchej patelni.Rozetrzyj ją tłuczkiem wraz z solą i czarnym pieprzem.Dodaj sok z limonki, oliwę z oliwek, miód i ocet i dobrze wymieszaj.
  4. Polej sałatkę dressingiem i udekoruj zieleniną.

.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version