Preferujesz zdrową żywność i lubisz eksperymentować w kuchni? Przygotuj sałatkę z awokado, czerwonej ryby i ogórków w zaledwie 15 minut.Redakcja magazynu Gastronome podzieliła się wyjątkowym przepisem.
Do przygotowania sałatki potrzebne będą następujące składniki:.
- 350 g wędzonych lub lekko solonych filetów z łososia.
- 3 awokado.
- 1 łyżka.sok z cytryny.
- 1 mała biała cebula.
- 2 średnie ogórki.
- 5 gałązek kopru.
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz.
- mikro zioła do dekoracji.
Sposób przygotowania:.
Pokroić awokado i usunąć pestkę.Wydrążyć miąższ i umieścić w misce blendera, skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć, a następnie rozdrobnić na gładką masę.Obierz ogórki ze skórki i nasion i drobno posiekaj.Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę.Posiekaj koperek.Dodaj posiekaną białą cebulę, koperek i świeże ogórki do purée z awokado.Dokładnie wymieszać widelcem.Pozostawić w lodówce do czasu użycia.
Filety z lekko solonego łososia pokroić w drobną kostkę.Sprawdź dokładnie, czy nie ma małych ości.
Na talerzach ułożyć krążki do serwowania o średnicy 6-8 cm.Rozłóż połowę puree z awokado na dnie i wygładź powierzchnię.Następnie ułożyć czerwoną rybę.Następnie ponownie purée z awokado.Przykryć krążki folią spożywczą i wstawić przystawkę do lodówki do czasu podania.
Przed podaniem ostrożnie zdejmij folię i pierścienie z każdej porcji sałatki z awokado, czerwonej ryby i ogórka.Przystawkę można udekorować mikrozielonymi warzywami.
Połączenie awokado, ogórka i łososia w tej sałatce jest tak udane, że można je wykorzystać nie tylko do tej przystawki.Można na przykład posmarować puree ziemniaczanym lekko opieczony chleb i udekorować plasterkiem ryby.