Strona głównaPyszne przepisyBędziesz go gotować przez cały czas: poznaj sekret bogatego i smacznego bogracza

Będziesz go gotować przez cały czas: poznaj sekret bogatego i smacznego bogracza

Bograch oznacza 'kociołek’.Z reguły tradycyjny przepis zawiera 5 rodzajów mięsa.W tym przypadku użyto tylko smalcu i wołowiny.Można jednak rozszerzyć listę, dodając wieprzowinę, kurczaka i wędzone żeberka.

Gotowany i smaczny bogracz – przepis krok po kroku

  • Czas: 1 godzina 45 minut.
  • Porcje : 4.

Składniki :
– 50 gramów smalcu;
– 800 gramów wołowiny (łopatka lub ćwierćtusza tylna);
– 500 gramów ziemniaków;
– 2 pomidory;
– 2 słodkie papryki;
– 1-2 cebule;
– 10 gramów papryczek chili;
– 1 łyżeczka papryki;
– 1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie);
– sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Pokroić 50 gramów słoniny w plastry, a następnie w drobną kostkę.Przełożyć do brytfanny i smażyć na małym ogniu przez chwilę, aż tłuszcz się wytopi.
  2. Pokrój 800 gramów wołowiny na duże kawałki.Przełożyć do brytfanny ze smalcem i smażyć do zrumienienia, od czasu do czasu mieszając.
  3. Obierz 500 gramów ziemniaków.Pokrój je w dużą kostkę.Dodaj do mięsa.
  4. Umyj 2 pomidory i 2 słodkie papryki.Pokrój w dużą kostkę.
  5. Pokrój 1-2 cebule na 4-6 dużych kawałków.
  6. Pokrój 10 g świeżych papryczek chili w plasterki.Przełóż wszystkie warzywa do brytfanny.
  7. Dodaj 1 łyżeczkę zwykłej papryki i 1 łyżeczkę wędzonej papryki.Ta druga nada przyjemny dymny smak.
  8. Bogracz może być gulaszem.Aby to zrobić, zalej warzywa i mięso wodą, ale tak, aby nie przykryła ich całkowicie.Jeśli chcesz, aby danie przypominało zupę, zwiększ ilość wody.Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  9. Gotuj, aż ziemniaki będą gotowe na małym ogniu.Jeśli będziesz gotować bogracz w piekarniku, przykryj go pokrywką i wstaw na 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

.

Łukasz Simon
Łukasz Simon
Witaj drogi czytelniku. Dziękuję za odwiedzenie mojej kolumny. Wszystko, co piszę, znalazłem w Internecie i sam wypróbowałem. Mam nadzieję, że Ci się podobało i wrócisz ponownie!
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Am beliebtesten