Bakłażan to ulubione warzywo wielu osób.Można z niego przyrządzić wiele potraw, od apetycznych przystawek po obfite drugie dania.
Proponujemy spróbować przygotować doskonałą zimną przekąskę z bakłażanów, smaczną jak grzyby.Taka zimowa konserwa zaskoczy każdego, ponieważ smak nie jest niesamowity.
Bakłażany jak grzyby – konserwowanie na zimę
- Czas: 2 godziny.
- Porcje: 4 – 6.
Składniki:
– 5 kg bakłażanów;
– 4,5 litra wody;
– 50 mililitrów 9% octu;
– Dla marynaty:
– 3 główki czosnku;
– 1 pęczek kopru;
– 300 mililitrów oleju;
– 250 mililitrów 9% octu;
– 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu;
– 4 łyżki gruboziarnistej soli bez szkiełka;
– 1 łyżeczka cukru z suwakiem.
Przygotowanie:.
- Dokładnie umyj bakłażany, usuń nóżki i pokrój w 1,5-centymetrową kostkę.Zagotować wodę w dużym rondlu i dodać ocet.Włóż pokrojone bakłażany do garnka i gotuj przez 5 minut od momentu wrzenia.Jeśli warzyw jest dużo, gotuj je partiami.
- Wyrzuć ugotowane bakłażany na sito, aby wchłonęły nadmiar płynu.Przełóż je do dużej miski.
- Do marynaty posiekaj koperek nożem i pokrój czosnek w drobną kostkę.Wymieszaj i wlej ocet oraz olej roślinny.Dodaj sól, cukier i mielony czarny pieprz.Wymieszać i odstawić marynatę na chwilę.Wlać marynatę do bakłażanów i wymieszać.
- Przełóż sałatkę do wysterylizowanych słoików.Wysterylizuj pokrywki: zalej je wrzątkiem i pozostaw na 20 minut.Następnie odcedź wodę i przykryj nimi słoiki.
- Włóż sałatkę do sterylizacji do wrzącej wody.Nie zapomnij położyć ściereczki lub ręcznika na dnie garnka, aby nie pękły.Wlej odrobinę wody, doprowadź do wrzenia i sterylizuj zakrętki przez 20 minut.Przykryj słoiki pokrywkami i odwróć je do góry dnem.Pozostaw bakłażany do ostygnięcia w temperaturze pokojowej pod ciepłym kocem lub ręcznikiem.
- Gotowy twist przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Smacznego!
.