Wybierz buraki, które są słodkie i mają jasny kolor.Z kolei ilość pieprzu i czosnku można dostosować do smaku, w zależności od tego, jak pikantne potrawy lubisz.
Przepis na buraki po koreańsku
- Czas: 10 minut.
- Porcje :4.
Składniki:
– 500 gramów buraków;
– 4 ząbki czosnku;
– 4 łyżki oleju roślinnego;
– 4 łyżki stołowe 9% octu;
– 1 łyżeczka cukru;
– pół łyżeczki soli;
– 2 trzecie łyżeczki mielonej kolendry;
– ćwierć łyżeczki mielonego czarnego pieprzu;
– ćwierć łyżeczki mielonego czerwonego pieprzu.
Przygotowanie:
- Umyj i obierz surowego buraka.Zetrzeć na koreańskiej tarce do marchwi.
- Wycisnąć czosnek i posypać solą, pieprzem, cukrem i kolendrą na środku miski z burakami.
- Wlej ocet na buraki bliżej boków miski.
- Rozgrzej olej na patelni lub patelni do smażenia i wsyp przyprawy.
- Wymieszaj i spróbuj sałatki.W razie potrzeby dodaj więcej cukru lub octu do smaku.
- Pozostaw koreańskie buraki do zaparzenia.Po około 3 godzinach można podawać.
.